Muhasebe ve finans birbirine hem çok yakın hem de bir o kadar uzak iki uzmanlık alanı. Peki Türkiye’de şirketler sizce bu ikisi arasındaki farkı biliyor ve uyguluyor mu?
Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelerin düştüğü en temel yanılgılardan birisi muhasebe ve finans fonksiyonlarını birbirine karıştırmak. Şirketlerde her iki bölümden birisinde çalışan personele bir diğerinin görevini yüklemek Türkiye için standart bir uygulama. Peki bu uygulamanın şirketimize faydası mı var yoksa zararı mı?
Hem muhasebe hem de finans departmanları şirketin parasal yüzü ile ilgileniyor olsa da görev tanımları birbirlerinden öyle farklı ki bu birimlerde çalışanlardan benzer sorumluluklar beklemek şirketler için düşülebilecek büyük tuzaklardan. Ancak personel eksikliği bütçe sıkıntısı gibi sebeplerle bu uygulama özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde çok yaygın.
Muhasebe ve finans departmanlarında çalışanların görev tanımları nelerdir? Şirketimizde muhasebe ekibimizden finans ekibinin yerini doldurmasını bekleyebilir miyiz? Bekliyorsak nelere dikkat etmeliyiz?
Muhasebe Departmanının Görev Tanımları Nelerdir?
Muhasebe en genel tanımı ile şirketlerin işletme faaliyetlerinin parasal olarak hesaplamasını yapan, resmi hesapların kayıtlarını tutan, bilanço gelir tablosu gibi finansal tablolarını oluşturan ve vergi, SGK gibi yasal yükümlülüklerimizi tespit eden birimin adı.
Muhasebeden sorumlu ekibin en önemli görevleri şirket faaliyetlerini tek tek kayda almak. Kesilen faturalar, alınan verilen çekler, ödenecek faturalar, vergi ödemeleri, kullanılan krediler, maaş ödemeleri ve aklınıza gelen şirketle ilgili tüm parasal kayıtlar muhasebe ekipleri tarafından tek tek yasal defterlere işlenmektedir. Daha sonra bu kayıtlar mizan, gelir tablosu, bilanço gibi yasal finansal tablolara dökülmektedir.
Aynı zamanda muhasebe sorumluları devlete karşı da tutulan hesaplar üzerinde sorumlu ve şirket kayıtlarının doğruluğunu teyit etmekle yükümlüler. Şirketler kendi içlerinde muhasebe ekiplerine yer verebildikleri gibi, daha küçük ölçekli işletmeler muhasebe işlerini outsource da edebiliyorlar. SMM ve YMM gibi çeşitli düzeylerde muhasebeciler şirketlerde tutulan kayıtları onaylayıp vergisel anlamda devlete olan hukuki yükümlülüklerin yerine getirildiğini teyit etmektedirler.
Finans Departmanının Görev Tanımları Nelerdir?
Finans ekibine gelecek olursak; ülkemizde bu ekibin genellikle günlük ödemelerin ve para akışının kontrolü, bankalarla günlük ilişkilerin yönetimi gibi daha çok şirketin hazineciliğini yapmak gibi bir sorumluluğu bulunmaktadır. Oysaki yurtdışında CFO ve altında güçlü bir finans ekibi Şirketin faaliyetlerine de önemli katkı sağlamaktadır.
Finans departmanı hazine fonksiyonu ile şirketin tüm ödemelerinden elbette sorumlu, nakit akışının yönetilmesi en önemli sorumluluklarından birisi. Ancak bunun yanı sıra şirketlerin yönetimsel karar aşamalarında da çok önemli görevlere sahipler.
Finans ekipleri bunun dışında finansal tabloların yorumlanmasından sorumlular. Bu yorumlar ekibin bütçe ve orta vadeli planlamalar yaparak şirketin gelecek performansını tahmin etmesinde kullanılıyor. Finansal olarak geleceği planlanmamış bir şirketin sağlıklı bir şekilde büyümesi bana sorarsanız ne yazık ki biraz şansa kalıyor. Yolda çıkabilecek finansal sorunları öngörüp önden tedbir almamak, kriz zamanlarında olası sorunların gerektiğinden fazla büyümesine sebep oluyor.
Finans ekipleri bütçe tahminleri sayesinde şirketin kredi ve yatırım ihtiyaçlarını da tahmin etmekle yükümlüler. Üretim kapasitesinin yıllar içerisinde kullanımı ve yatırımların ne tür krediler ile, hangi vadelerde yapılması gerektiği finans ekibinin hesap etmesi gereken veriler arasında.
Finans departmanının görevlerinden birisi şirketin gelecekti finansal durumunu tahmin etmek olduğu için şirketlerin büyüme stratejisine yön vermek de finans yönetiminin birebir sorumlulukları arasında yer alıyor.
Dünya’daki trendlere baktığımızda CFOlar ve finans ekipleri artık klasik finans fonksiyonlarının yanı sıra stratejik planlama, insan kaynakları, satın alma, iç denetim, iş geliştirme, performans geliştirme gibi alanlarda da şirketlerde söz sahibi oluyor ve şirketlerin faaliyetlerini etkileyen en önemli ekipler arasında yer alıyor.
Ölçeğimiz küçük de olsa Şirketimizin geleceğini önemli oranda etkileyen finans fonksiyonunu bu konuda deneyimli kişilere teslim etmekte büyük fayda var. Her işi uzmanına teslim etmek uzun vadede hem şirketinizin geleceği hem de sağlıklı büyüme için son derece olumlu sonuçlar doğuracaktır.
0 Comments for “Muhasebe ve Finans Arasındaki Farkları Biliyor muyuz?”